Παροικιά   

Πρωτεύουσα του νησιού, λιμάνι εμπορικό και επιβατηγό και κέντρο κάθε δραστηριότητας είναι η Παροικιά. Το όνομά της προέρχεται από την εποχή του Βυζαντίου, όταν ο ναός της Εκατονταπυλιανής είχε σαν κολίγους (παροίκους) πολλούς κατοίκους του νησιού.

Η Παροικιά εξασφαλίζει άνετη παραμονή και όλες τις υπηρεσίες μιας σύγχρονης πόλης στους επισκέπτες της. Λειτουργούν υποκαταστήματα των περισσοτέρων τραπεζών, ταχυδρομείο, κέντρα υγείας, τουριστικά γραφεία, γραφεία ενοικιάσεων κ.α. Πρωτεύουσα του νησιού, λιμάνι εμπορικό και επιβατηγό και κέντρο κάθε δραστηριότητας είναι η Παροικιά. Το όνομά της προέρχεται από την εποχή του Βυζαντίου, όταν ο ναός της Εκατονταπυλιανής είχε σαν κολίγους (παροίκους) πολλούς κατοίκους του νησιού.

Ακόμη, η επιλογή καταλύματος δεν είναι καθόλου δύσκολη, γιατί η Παροικιά προσφέρι μεγάλη γκάμα καταλυμάτων (ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια, camping σε Λιβάδια, Κριό, Παρασπόρο). Το φαγητό είναι εύκολη υπόθεση καθώς υπάρχει πλήθος από μεζεδοπωλεία, παραδοσιακές ταβέρνες, εστιατόρια με γεύσεις παραδοσιακές αλλά και διεθνείς. Καθόλου, βέβαια, δεν υστερεί η Παροικιά και στις επιλογές διασκέδασης. Μόλις το δειλινό υποχωρήσει, αρχίζει η νυχτερινή ζωή της πόλης με cafe, μπαράκια, χώρους με ζωντανή μουσική, clubs που διαρκεί ως τις πρώτες πρωινές ώρες.

Αλλά και η περιδιάβαση στα στενά της πόλης κρύβει ευχάριστες εκπλήξεις για τον επισκέπτη. Στα σοκάκια της παλιάς πόλης γύρω από το Κάστρο αλλά και στον παραλιακό δρόμο υπάρχουν μαγαζάκια κάθε είδους, ενώ η συνύπαρξη παραδοσιακών κυκλαδίτικων σπιτιών με νεοκλασσικά αρχοντικά, αρχαία μνημεία, γεφυράκια, κρήνες και μικρές εκκλησιές διαμορφώνουν ένα μωσαϊκό ρυθμών και εποχών. Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει η επίσκεψη στην Εκατονταπυλιανή, το αρχαιολογικό μουσείο, το αρχαίο νεκροταφείο, τον λόφο του ενετικού κάστρου, το Ασκληπιείο, το Πύθιο, το Δήλιο και στην παλαιοχριστιανική βασιλική εκκλησία.

Παραλίες κοντά στην Παροικιά
Κοντά στην Παροικιά υπάρχουν οι εξείς παραλίες: Κριός, Παρασπόρος

Αξιοθέατα στην Παροικιά
Παναγία Εκατονταπυλιανή, Αρχαιολογικό μουσείο, Αρχαίο νεκροταφείο, Λόφο του ενετικού κάστρου, Ασκληπιείο, Πύθιο, Δήλιο, Παλαιοχριστιανική βασιλική εκκλησία.Comments


Scroll to top