Μπενέτος Σκιαδάς   

Ο Λαογράφος των Κυκλάδων γεννήθηκε το 1943 στην Αλυκή, ένα μικρό οικισμό της Πάρου. Μεγάλωσε πολύ στερημένα σε μια πολυμελή οικογένεια. Το γεγονός αυτό τον έσπρωξε νωρίς στην βιοπάλη της ζωής. Στα 11 χρόνια του, δούλευε στην ψαρόβαρκα του θείου του. Η ανάγκη της επιβίωσης του έκοψε τα ακαδημαϊκά φτερά, και ο πολύστροφος Μπενέτος, εργατικός και βέβαιος για τις ικανότητές του, πρόθυμος να μάθει, έκανε διάφορα επαγγέλματα, όπως μαρμαράς λατομείου, ναυτικός, αυτοδίδακτος ναυπηγός, σιδηρουργός, και στη συνέχεια επαγγελματίας ψαράς. Ο άνθρωπος αυτός, γεννήθηκε με τα θεία δώρα της παρατηρητικότητας, της αντίληψης και της δημιουργίας.

Η κινητήρια δύναμη που γύριζε τα γρανάζια της ψυχής του, να θέλει να δημιουργήσει σε κάθε τομέα της ζωής, ήταν η αγάπη της συζύγου του Πόπης, με την οποία και απέκτησαν την μονάκριβη κόρη τους Κατερίνα. Η οικογένεια αυτή ζει με τρεις βασικές αξίες. ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ - ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ - ΑΛΗΘΕΙΑ. Μέσα από αυτές τις αξίες, πηγάζουν η αγάπη τους και ο σεβασμός για τη διατήρηση της Κυκλαδίτικης παράδοσης, που εκδηλώνονται τόσο έντονα και μεγαλόπρεπα στην τέχνη του ψαρά καλλιτέχνη με αυθεντική λεπτομέρεια και πρωτότυπη γνησιότητα.

Το πάθος του όμως για την παράδοση, φούντωνε μέρα με τη μέρα. Ήθελε να κρατήσει ζωντανές τις μνήμες που τον ανάστησαν στο νησί και που ο χρόνος κατέστρεψε. Με πολύ δουλειά, πολλές θυσίες, πόνο, αγάπη και μεράκι, μαζί με την γυναίκα του Πόπη, ζωντάνεψαν την Κυκλαδίτικη Παράδοση. Όπως λέει και ο ίδιος ο καλλιτέχνης: “Δε γινήκαμε με λέϊζερ. Με το στιβαχτήρι, την κόρδα, τον αργαλειό της μάνας, και την αξίνα του πατέρα γινήκαμε...» Μάθετε περισσότερα για τον Μπενέτο Σκιαδά


Comments


Scroll to top