Πάρος Ηφαίστειο - Λόφος του Κεφάλου   

Μία ιστορία γεμάτη κάστρα, ηφαίστεια, Ενετούς, πειρατές αλλά και όμορφες εικόνες μας προσφέρει ο λόφος του Κεφάλου στην Πάρο.

Ο λόφος βρίσκεται ανατολικά της Μάρπησσας - βόρεια από το Πίσω Λιβάδι, και αποτελεί το σημείο αναφοράς της περιοχής. Πρόκειται στην πραγματικότητα για ένα ανενεργό ηφαίστειο στην Πάρο του οποίου την ιστορία, αλλά και την ύπαρξη, λίγοι γνωρίζουν. Πάνω στο λόφο ήταν χτισμένο το Ενετικό κάστρο του άρχοντα της Πάρου Σωμαρίπα, όπου το 1537 έπεσε στα χέρια του πειρατή Μπαρμπαρόσα ο οποίος μετά την καταστροφή του κάστρου δημιούργησε το ορμητήριό του στο παλιό λιμανάκι της Νάουσας.

Σήμερα στην κορυφή του λόφου υπάρχει το μοναστήρι του Αγίου Αντωνίου το οποίο λειτουργεί τις πρωινές ώρες, μόνο τους καλοκαιρινούς μήνες. Παρ'όλα αυτά η επίσκεψη ακόμα και όταν είναι κλειστό το μοναστήρι επιβάλλεται γιατί η θέα είναι απίστευτη αλλά και η διαδρομή για την κορυφή είναι επίσης μοναδική.

Ανεβαίνοντας το λόφο, ο επισκέπτης απολαμβάνει όμορφα τοπία από την ανατολική Πάρο, τα γύρω νησιά (Νάξο, Ηρακλειά, Κίμωλο) αλλά και το Αιγαίο Πέλαγος. Μέχρι ενός σημείου, υπάρχει χωματόδρομος ενώ στη συνέχεια οι επισκέπτες θα πρέπει να συνεχίσουν από πλακόστρωτο μονοπάτι, το οποίο περνάει κάτω από πεύκα και ανάμεσα σε αρχαία ερείπια και καταλήγει τελικά στο μοναστήρι.

Ο λόφος διαθέτει πλούσια χλωρίδα και μεγάλη ποικιλία από αρωματικά και θεραπευτικά βότανα τα οποία δημιουργούν ένα μοναδικό κοκτέιλ από όμορφες μυρωδιές, ενώ πολλά από αυτά οι ντόπιοι τα χρησιμοποιούν και για τοπικές συνταγές.

Ο συνδυασμός της ιστορίας, των αρωμάτων, των εικόνων αλλά και το ηφαιστειογενές έδαφος του λόφου, δημιουργούν ένα ιδανικό περιβάλλον για πεζοπορία. Ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες, ο λόφος προσελκύει καθημερινά πολλούς τουρίστες, ειδικά τις πρωινές ώρες, οι οποίοι ανεβαίνουν το λόφο με τα πόδια. Η εμπειρία είναι μοναδική και αξίζει σίγουρα τον κόπο να επισκεφθεί κάποιος την περιοχή, αν βρεθεί στην Πάρο.


Comments


Scroll to top