Οδοιπορικό στην Αντίπαρο   

Η Αντίπαρος βρίσκεται νοτιοδυτικά της Πάρου. Χρειάζεστε μόνο 8' λεπτά με Φέριμποτ από την Πούντα για να βρεθείτε σε αυτή την πανέμορφη γωνιά του Αιγαίου. Η πρώτη εικόνα που αντικρύζει κανείς φτάνοντας στο λιμάνι της είναι τα γραφικά ψαροκάικα και το πλήθος από τα καφέ και της ψαροταβέρνες που περιστοιχίζουν το δρόμο του λιμανιού.

Ακολουθούμε το πλακόστρωτο σοκάκι το οποίο αρχίζει από το λιμάνι και οδηγεί στο Κάστρο. Είναι ο παλιός παραδοσιακός οικισμός της Αντιπάρου, γύρω από τον οποίο υπάρχει το μοναδικό χωριό του νησιού, με περίπου 1.000 μόνιμους κάτοικους. Στο υπόλοιπο νησί υπάρχουν μόνο αγροτόσπιτα, εξοχικές κατοικίες και τουριστικά καταλύματα.

Το ενετικό Κάστρο που έχει διασώσει το όνομά του στον οικισμό κτίστηκε το 1440 για να προστατέψει τους κατοίκους από τις επιθέσεις των πειρατών. Σήμερα βλέπουμε μόνο τη βάση του κεντρικού πύργου, τους εξωτερικούς τοίχους του ισογείου και μέρη από τους ορόφους. Ο οικισμός είναι κτισμένος σε ίσιωμα και όχι σε ύψωμα. Το ενετικό Κάστρο στην αρχική του μορφή ήταν ένα συγκρότημα περιμετρικών κτισμάτων με ένα κεντρικό πύργο. Η είσοδος του Κάστρου βρίσκεται στην κεντρική πλατεία του χωριού, δίπλα στη Μητρόπολη του Αγ.Νικολάου. Χανώμαστε στα ασβεστωμένα σοκάκια του Κάστρου με τις λουλουδιασμένες αυλές, τις κρεμαστές μπουκαμβίλιες και τα γεράνια, πλακόστρωτος πεζόδρομος μας οδηγεί στο Σιφναίικο Γιαλό για να απολαύσουμε την ώρα του ηλιοβασιλέματος.

Από πότε κατοικείται η Αντίπαρος

Η Αντίπαρος κατοικείται από τους Προϊστορικούς χρόνους. Στην αρχαιότητα το όνομά της ήταν Ωλίαρος που σήμαινε δασώδες βουνό. Η αρχαιολογική σκαπάνη έφερε στο φως μαρμάρινα ειδώλεια, κεραμικά και άλλα σημαντικά ευρήματα που εκτίθενται στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Αθήνας. Πολύ κοντά στην Αντίπαρο υπάρχουν διάσπαρτα πολλά νησάκια: το Διπλό, το Ρευματονήσι, ο Σάλιαγκος, το Στρογγυλό και το Δεσποτικό. Το Δεσποτικό που βρίσκεται απέναντι από τον Αη Γιώργη έχει όμορφες αμμουδερές παραλίες, προσφέρεται για εξερεύνηση με σκάφος. Οι ανασκαφές που διεξάγονται αυτή τη στιγμή στο Δεσποτικό φέρνουν στο φως σημαντηκά ευρήματα της πρωτοκυκλαδικής περιόδου.

Το σπήλαιο της Αντιπάρου

Το φημισμένο σπήλαιο της Αντιπάρου, που έκανε το νησί παγκόσμια γνωστό βρίσκεται στη νοτιοανατολική πλευρά, μόλις 9χλμ. από τη χώρα, στο λόφο του Αϊ Γιάννη σε υψόμετρο 175μ. Στην είσοδο του σπηλαίου βρίσκεται το όμορφο εκκλησάκι του Αή Γιάννη του Σπηλιώτη του 18ου αιώνα. Εντυπωσιακοί σταλακτίτες και σταλαγμίτες κοσμούν τις αίθουσες του σπηλαίου που καλύπτουν έκταση 5.600 τ.μ και βάθος πάνω από 100μ. Η αψιδωτή είσοδος του σπηλαίου έχει πλάτος 20 και ύψος 8 περίπου μέτρα. Ο πελώριος σταλαγμίτης που βρίσκεται στην είσοδο είναι ο αρχαιότερος της Ευρώπης και χρονολογείται στα 45 εκατομμύρια χρόνια. Ο επισκέπτης καθώς κατεβαίνει τα 411 σκαλοπάτια του σπηλαίου νιώθει συγκίνηση, δέος και θαυμασμό προς ό,τι δημιούργησε εδώ και εκατομμύρια χρόνια η φύση στα σπλάχνα της Αντιπάρου. Υπάρχουν καθημερινά δρομολόγια λεωφορείων από τη χώρα προς το σπήλαιο.

Πρόσβαση στην Αντίπαρο

Η πρόσβαση στην Αντίπαρο γίνετε μέσω της Πάρου, από την Παροικιά και την Πούντα. Από την Πούντα υπάρχει δρομολόγιο με ferry-boat (διάρκεια διαδρομής 8 λεπτά περίπου) κάθε μισή ώρα. Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με το Λιμεναρχείο Πάρου στο 22840-21240.


Comments


Scroll to top